Au fost aprobate spre a fi finanțate din fonduri europene 27 de proiecte de investiții în unități spitalicești.
Finanțarea este de 95% din valoarea totală a proiectului și se face prin PNRR – ”Infrastructură spitalicească publică nouă”.
Cel mai mare proiect aprobat vizează construirea unui sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Acesta are valoarea de peste 1,41 miliarde de lei.
Valoarea totală a bugetului finanțat prin PNRR pentru cele 27 de proiecte aprobate este de peste 10,8 miliarde de lei, echivalent a peste 2 miliarde de euro (lista atasata).
Semnarea contractelor de finanţare ar urma să aibă loc la finele lunii ianuarie – începutul lunii februarie, după aprobarea proiectelor și de către Guvern, după cum estimează reprezentanți ai autorităților contractante.
Dintre aceste proiecte prezentăm în continuare câteva:
Spital pediatric de 90 de mil lei în Arad
Nou complex matern-pediatrie este cel mai mare proiect al Aradului în domeniul sănătăţii publice.
Acesta va fi construit de Consiliul Județean la Arad, cu 93,6 milioane euro finanțare prin PNRR. Suma reprezintă 95% din bugetul total al proiectului.
Proiectul presupune realizarea unei construcţii pe 10 niveluri: Demisol + Parter + 7 Etaje + Etaj Tehnic + Heliport.
Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp.
Complexul Matern-Pediatrie va avea un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă și 23 paturi pentru spitalizare de zi.
Spitalul Județean de Urgență Pitești va avea un Laborator de radioterapie
În cadrul Spitalului Județean de Urgență Piteşti va fi construit uni corp de clădire în care va funcționa Laboratorul de radioterapie.
Acesta va fi accesibil de la nivelul terenului, la care se va conecta, printr-un tronson de legătură, Secţia de Oncologie existentă.
Laboratorul de radioterapie va fi o construcție cu 5 niveluri (2 Subsoluri + Demisol + Parter + Etaj parțial).
Clădirea va fi amplasată în zona de sud-est a secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Pitești
Amenajarea Laboratorului de radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești va costa 74,70 milioane de lei cu TVA, din care 3,14 milioane lei fără TVA din bugetul Consiliului Județean Argeș.
Spitalul Municipil din Bacău va fi finalizat
Finalizarea clădirii fostului Spital Municipal şi integrarea ei în circuitul medical al SJU Bacău a fost selectată la finanțare prin PNRR.
Bugetul total al proiectului este de 243.390.641 fără TVA. Finanțarea prin PNRR va fi de 231,22 milioane lei fără TVA.
Spital nou la Buftea
Spitalul existent din Buftea va fi dărâmat și înlocuit cu o clădire sanitară mai mare.
Noul spital va avea 353 de paturi, față de 88 câte sunt acum la Buftea.
De asemenea, va avea secții noi și aparatură ultramodernă.
Valoarea proiectului este de aproape 491 de milioane de lei fără TVA. 95% din sumă este asigurată prin PNRR iar 5% din bugetul CJ Ilfov.
Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea deservește aproximativ 30.000 de oameni din Buftea și din alte localități ilfovene, dar și locuitori din județele vecine Dâmbovița, Giurgiu și Prahova.
Piatra-Neamț va avea un nou spital județean de urgență
Consiliul Județean Neamț va construi o unitate medicală de urgență la Piatra-Neamț, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Valoarea investiției este de 1,41 miliarde de lei fără TVA, iar 70% din sumă (989,37 milioane de lei) va fi asigurată prin PNRR.
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț va avea funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
Investiția este considerată a fi extrem de necesară, având în vedere că actualele clădiri ce compun ansamblul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț prezintă neconformități majore din punct de vedere al securității la incendiu, neconformități în asigurarea gabaritului căilor de evacuare, iar instalațiile de detectare, semnalizare și alertă în caz de incendiu, acolo unde există, nu sunt în stare de funcționare la parametrii tehnici actuali.
Construire secții la Spitalul nr. 2 Vaslui
Două corpuri noi de clădire vor fi construite în curtea Spitalului nr. 2 Vaslui.
Spitalul va avea un număr 248 de paturi, din care 97 vor fi noi.
Spitalul va avea o suprafață nou construită de 6.528 mp și cu o suprafață desfășurată totală de 36.303 mp.
Valoarea acestuia este de peste 385 milioane de lei cu TVA.
Oradea: Spitalul nou de pe str. Vlădeasa, aprobat spre finanțare
Proiectul noului spital de boli infecțioase și pneumologie a reușit să atragă cele mai multe fonduri din istoria municipiului Oradea.
Acesta va fi implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.
În acest moment proiectul se află în etapa de licitație.
Finanțarea nerambursabilă este de 95% și reprezintă 565.718.132 lei (fără TVA), în timp ce contribuția municipiului Oradea va fi de 5%.
Noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa. Construcția se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților. La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă.
Vor fi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022