În noiembrie ar urma să fie semnate primele contracte de finanțare pentru construirea/modernizarea de spitale prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti (PNIIUS).
Deja au fost emise primele avize de oportunitate în vederea implementării acestor proiecte de investiții.
Ministerul Sănătății a emis avize pentru peste 25 de spitale, în valoare totală de circa 2 miliarde de lei, a subliniat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Programul este derulat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Printre beneficiarii avizelor de oportunitate emise de Ministerul Sănătății se numără:
* Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați,
* Spitalul Județean de Urgență Tg. Jiu,
* Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu-Severin,
* Spitalul Județean de Urgență din Deva,
* Spitalul Orășenesc din Vișeul de Sus,
* Spitalul Municipal din Craiova și
* Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Grigore Alexandescu” din București.
”În acest moment sunt peste 150 de cereri de finanțare depuse la Ministerul Sănătății. Am încredere că până la finalul anului vom avea o imagine foarte clară a proiectelor eligibile. Colegii din minister au termen până în 15 octombrie să analizeze toate cele 150 de solicitări și să emită avizele”, a subliniat Secretarul de Stat din Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rogobete.
Programul are un buget total de 13 miliarde de lei și va fi implementat în perioada 2024 – 2030. Între categoriile de beneficiari se află toate tipurile de unități sanitare publice: spitale orășenești, spitale municipale, spitale județene și institute.
Similar cu programul PNRR în Sănătate, Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti finanțează construirea de noi spitale, dar și lucrări de modernizare și/sau reabilitare pentru spitalele existente, extinderea construcțiilor existente și nu în ultimul rând, lucrări și dotări pentru digitalizare, eficientizare energetică și tranziție verde.
Spitalele județene, spitalele de specialitate și spitalele clinice și clinice de urgență pot primi 2 miliarde de lei, fonduri destinate în valoare maximă eligibilă.
Spitalele municipale pot primi 350 de milioane de lei în valoare maximă eligibilă, în timp ce spitalele orășenești 250 de milioane de lei.
O comisie mixtă de experți în fonduri europene și experți de la Ministerul Sănătății va evalua proiectele de finanțare, pe care beneficiarii le vor depune, împreună cu toate documentele justificative, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024