Oferte locuri de munca top

2023 – un an al parteneriatelor durabile pentru comunitatea de afaceri româno-germană

Aproximativ 800 de invitați, reprezentanți ai mediilor de afaceri, universitar și diplomatic, ai agențiilor guvernamentale și neguvernamentale, ai asociațiilor profesionale, ai administrației și ai altor instituții publice au participat joi, la Palatul Parlamentului la Recepția de Anul Nou, eveniment emblematic și cu tradiție în cadrul  Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România). A fost o bună ocazie pentru participanții din zone profesionale atât de diferite de a se cunoaște, de a interacționa, de a pune bazele unor parteneriate puternice. Aceasta este și tema anului 2023, anunțată de AHK România cu prilejul Recepției de Anul Nou: „Strengthening Partnerships. Turn challenges into opportunities!”

„Suntem permanent preocupați să găsim teme actuale importante pentru comunitatea noastră. Mai mult decât oricând avem nevoie de parteneriate puternice între companii și comunități cu care împărtășim valori și modele de viață comune. Acestea reprezintă fundamentul pentru a aborda împreună provocările actuale și viitoare, pe care să le transformăm apoi în oportunități de afaceri durabile și eficiente. Este nevoie să gândim și să acționăm pe baza unei cooperări între mediul economic, politic, social și educațional”, a spus Sebastian Metz, directorul general al AHK România, în deschiderea evenimentului.

Anul parteneriatelor vine după un an în care sustenabilitatea a dominat agenda AHK România. Anul 2022 nu a fost unul ușor, ci unul marcat de atacul Rusiei asupra Ucrainei, de creșterea prețurilor și a inflației, după cum a remarcat președintele AHK România, Andreas Lier. „Și în acest context, am reușit să arătăm că facem față provocărilor, că deschidem noi oportunități. Cu un volum al schimburilor comerciale de circa 40 de miliarde de euro, comerțul bilateral între Germania și România a atins o nouă dimensiune”, a adăugat el. Aspirația pentru 2023 este ca „împreună să aducem relațiile economice româno-germane la un nou nivel”.

Întărirea parteneriatelor înseamnă și consolidarea legăturilor cu Republica Moldova. „Vom colabora și mai strâns cu toți partenerii și vom promova activ parteneriatele. Să abordăm lucrurile împreună, să depășim provocările și să le transformăm în oportunități!”, a conchis Andreas Lier.

În contextul internațional complicat de la granițele țării, susținerea Republicii Moldova este o promisiune asumată la nivel european, iar România joacă un rol central în realizarea ei. „Din cauza așezării ei geografie, Moldova este deosebit de afectată de politica agresivă a Rusiei și merită ajutorul nostru. Astfel, Germania, România și Franța au creat împreună o platformă de sprijin pentru Republica Moldova, care a reușit să genereze în ultimele luni un ajutor internațional esențial și elementar pentru această țară”, a declarat ambasadorul Republicii Federale Germania, dr. Peer Gebauer.

În privința chestiunilor economice, el a remarcat performanța economică a companiilor, multe dintre ele prezente în sală, ceea ce a făcut ca Germania, România și întreaga Europă să treacă cu succes peste „furtuna internațională”.

Succesul economic însă ar trebui susținut și prin aderarea la spațiul Schengen. „România și-a făcut demult temele. Acum este rândul UE, al tuturor statelor membre, să ducă la îndeplinire partea lor.  Germania va continua să depună toate eforturile pentru a primi în sfârșit România în spațiul Schengen. Acest lucru este în interesul României, dar și al Germaniei și al Europei”, a spus dr. Gebauer.

Invitatul de onoare al evenimentului din acest an, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a lansat o invitație investitorilor germani și români să deschidă afaceri în țara sa: „Avem nevoie de mult mai multe investiții în Republica Moldova. Prin investiții de calitate, care să aducă expertiză, să deschidă locuri de muncă, să genereze profit și salarii bune, Republica Moldova poate să vadă o creștere economică stabilă, să ajungem în rând cu economiile țărilor UE.”

Aproape 2000 de întreprinderi românești și germane activează în țara vecină, iar comerțul exterior al Republicii Moldova cu România și Germania a însumat peste 3 miliarde USD în primele 11 luni ale anului 2022. Oficialul moldovean a dat asigurări că țara sa face eforturi pentru a recupera „timpul pierdut timp de decenii” și pentru a demara reformele necesare mediului privat. Printre acestea se număra digitalizarea serviciilor pentru antreprenori, care permit de exemplu, deschiderea sau reorganizarea online a unei afaceri, sau accesul mai ușor la finanțare. „Am votat în Parlament o nouă politică fiscală prin care nu vom impozita venitul IMM-urilor decât atunci când acesta va fi distribuit ca dividende. Pentru companiile mari am introdus conceptul de amortizare accelerată. Aceste două măsuri au un obiectiv comun – să atragă noi investiții și să accelereze investițiile companiilor prezente”, a explicat Igor Grosu.

Alte priorități sunt îmbunătățirea condițiilor de studii și creșterea salariilor personalului din universități, precum și combaterea salariilor la negru. „Mesajul meu către dumneavoastră este unul simplu: aveți în Republica Moldova aceeași încredere pe care ați avut-o în România. Replicați la Chișinău ceea ce ați făcut aici”, a încheiat el.

La rândul său, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a felicitat mediul de afaceri pentru succesul economic înregistrat în România în 2022, în ciuda tuturor crizelor: „La sfârșitul anului 2022 România înregistra o creștere economică de 5,8% și un volum al investițiilor străine de peste 19 miliarde de euro”. El a menționat că se așteaptă ca în 2023 relațiile economice bilaterale dintre România și Germania să continue să se dezvolte, „pentru că putem mai mult” și pentru că România are anumite avantaje de care Germania și mediul de afaceri german pot beneficia.

„Sperăm că în acest an vom avea investiții germane în România la un nivel la care poate nu ne-am fi așteptat în anii anteriori. Pentru asta e nevoie de determinare, de acțiune, e nevoie ca noi, membrii  guvernului României să fim aproape de dvs., să ne întâlnim și să putem realiza proiecte pentru România, pentru Germania, dar și pentru o piață unică europeană”, a afirmat Spătaru.

Recepția de Anul Nou este un eveniment anual al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, o ocazie de a aduce laolaltă reprezentanți ai companiilor, ai instituțiilor statului și ai societății civile pentru a facilita comunicarea, cooperarea și a deschide noi orizonturi pentru potențiale parteneriate.

Despre AHK România

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 560 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova. Dorim astfel să intensificăm relațiile de afaceri între companii din România, Republica Moldova și Germania și să contribuim semnificativ la dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Principalul obiectiv este de a pune în legătură oameni de afaceri și companii din toate cele trei țări pentru a stabili relații de afaceri durabile și pentru a asigura un important transfer de tehnologie.

Strengthening Partnerships – Turn Challenges into Opportunities

Parteneriatele puternice reprezintă fundamentul pentru a face față provocărilor actuale și viitoare. Gândirea și acțiunile îndreptate către formarea de parteneriate între companii, mediul politic, societate și educație sunt mai importante ca niciodată. În acest context, am ales pentru acest an ca laitmotiv „Strengthening Partnerships”. Obiectivul nostru este de a duce relațiile economice dintre Germania și România la un nou nivel. În cadrul parteneriatelor, însoțim transformarea în modele de afaceri durabile și sprijinim în mod activ investițiile în educație, sănătate, știință și noi tehnologii. Pentru a atinge aceste obiective ambițioase, trebuie să colaborăm mai strâns ca niciodată și să gândim în aceeași direcție. În cadrul unor Strengthened Partnerships vom transforma Challenges into Opportunities!

Sus