Oferte locuri de munca top

2 ha din Parcul Tineretului, in hatisul legislativ

După 12 ani a reintrat în atenția deputaților propunerea de expropriere a 2 de hectare din zona Parcului Tineretului și trecerea lor în administrarea Consiliului Local Sector 4 București.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat în anul 2009, iar până în prezent are două avize favorabile și o propunere de respingere. Guvernele din 2016 și 2017 nu au susținut acest proiect de lege.

Prin Hotărârea CGMB nr 255/29 mai 2008 a fost aprobat schimbul de proprietăți între terenul de 20.107 mp situat în zona Parcul Tineretului, sector 4, proprietatea Marioarei Micșunescu și terenul de 20.107 mp, proprietatea municipiului București, situat în ”zona destinată relocării terenurilor ce au fost retrocedate în interiorul parcului”, conform PUZ Parcul Tineretului aprobat prin Hotărârea CGMB nr 232/2005.

Inițiatorii proiectului legislativ susțineau că pierderea spațiilor verzi și înlocuirea lor cu o zonă rezidențială, așa cum intenționează noul proprietar al terenului, este inacceptabilă și propuseseră declararea de utilitate publică a terenurilor situate în București, zona Parcul Tineretului. Astfel, Statul Român ar fi trebuit să realizeze toate formalitățile în vederea exproprierii terenului aferent.

Săptămâna aceasta, proiectul de lege a fost propus spre respingere de către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților. Ei au susținut că acest proiect ar încălca Constituția, ce prevede că nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire, această despăgubire stabilindu-se de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergență, prin justiție.

Totodată, s-a constatat că Ministerul Mediului nu poate avea calitatea de expropriator și nici aceea de intermediar al unei astfel de exproprieri întrucât, în cazul de față, declararea utilității publice se face pentru lucrări de interes local.

Inițiatorii propunerii legislative nu precizează nici sursele financiare necesare aplicării măsurilor propuse, încălcându-se astfel dispoziția Constituției României care prevede că nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

 

Va incepe construirea unui mare proiect imobiliar in Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus