Cel mai ambițios program pentru eficientizarea energetică a industriei românești a fost lansat, susțim oficialii de la Ministerul Energiei.
Programul are un buget total de 150 de milioane de euro și este finanțat prin Fondul pentru Modernizare.
Apelul de proiecte face parte din Programul-cheie 7: Eficienţă energetică în instalaţii industriale incluse în EU-ETS – Sprijin pentru achiziţionarea şi folosirea de instalaţii de captare, transport, stocare şi folosire a CO2 – CCS/CCU şi pentru modernizarea la nivel BAT a instalaţiilor incluse în EU-ETS din industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie şi din alte industrii intens poluatoare.
Ghidul solicitantului este elaborat de Ministerul Energiei pentru solicitanții care doresc să obțină finanțare din fondurile alocate României prin Fondul pentru Modernizare și vin cu proiecte de investiții în industrii care folosesc instalații ce intră sub incidența schemei de comercializare a certificatelor de emisii de GES (EU-ETS), cu impact direct în eficientizarea energetică a proceselor tehnologice și realizarea unor economii considerabile de energie și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Acordăm o importanță deosebită creșterii eficienței energetice în instalațiile industriale, un pilon esențial pentru atingerea obiectivelor climatice și pentru reducerea costurilor operaționale și avem în vedere facilitarea accesului la finanțări dedicate achiziționării și folosirii de instalații de captare, transport, stocare și utilizare a CO2, întrucât considerăm aceste tehnologii cruciale pentru decarbonizarea sectoarelor industriale grele și suntem hotărâți să sprijinim implementarea lor.
De asemenea, sprijinim modernizarea la nivel BAT a instalațiilor incluse în EU-ETS din industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie și din alte industrii intens poluatoare. Investițiile în tehnologii de ultimă generație sunt esențiale pentru reducerea emisiilor și pentru îmbunătățirea performanței industriale. Ministerul Energiei este deschis la dialog și colaborare pentru a identifica cele mai eficiente mecanisme de sprijin și pentru a asigura succesul proiectelor de creștere a eficienței energetice și de implementare a tehnologiilor de captare și stocare a carbonului. Prin aceste surse de finanțare susținem eforturile mediului economic de a-și menține competitivitatea și de a construi un viitor energetic mai curat și mai sustenabil”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Cui se adresează ghidul?
Pot depune proiecte operatorii economici (societăți și regii autonome) care îndeplinesc următoarele condiții:
– sunt entități cu personalitate juridică, înregistrate în România sau într-un stat membru UE, respectând condiția înregistrării la ONRC;
– desfășoară activități industriale pe teritoriul României în domeniile prevăzute de Anexa I a Directivei 2003/87/CE privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU-ETS) (printre acestea se numără industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie și din alte industrii intens poluatoare);
– fac dovada participării în schema EU-ETS la momentul depunerii cererii de finanțare.
Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordat prin prezentul apel este de până la 30 de milioane de euro per beneficiar/proiect de investiții, reprezentând maxim 100% din costurile eligibile prevăzute în Anexa 4 la Ghid.
Activele ce pot fi luate în considerare la stabilirea costurilor eligibile finanțabile: instalații/echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie, în scopul obținerii de economii de energie primară, pe baza auditului și bilanțului energetic (de exemplu: linii de producție, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalații/echipamente tehnologice, boilere, schimbătoare de căldură, convertoare de frecvență, baterii de condensatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie, cuptoare de topire și altele).
Nu sunt eligibile instalațiile de producere a energiei din resurse regenerabile, echipamentele energetice pe bază de combustibili fosili, inclusiv gaze naturale și investițiile în sectoarele de cogenerare, de încălzire și/sau răcire centralizată și de producție de energie electrică.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025