Urare An Nou 2024

1,2 miliarde lei vor fi investite în infrastructura sportivă

Gabriela Szabo, ministrul tineretului si sportului si Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice

Gabriela Szabo, ministrul tineretului si sportului si Liviu Dragnea, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice

Investiţii cu o valoare totală de peste 1,2 miliarde lei (aproape 270 milioane euro) vor fi începute în acest an de Ministerul Dezvoltării Regionale pentru 53 de obiective de infrastructură sportivă, a anunţat Liviu Dragnea, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Din bugetul pe 2015, Ministerul a alocat în jur de 100 milioane de euro acestor investiţii, restul sumei urmând să fie acoperit din bugetele pe 2016 şi, într-o măsură mai mică, 2017.

În scopul sprijinirii sportului de performanţă, în 2015 vor demara lucrările pentru 19 obiective, majoritatea cu finalizare în 2016: 6 complexuri sportive, 6 săli polivalente, 6 bazine de înot (dintre care două olimpice şi 4 de polo), precum şi un patinoar artifical .

 

Lucrările la cele 6 complexuri sportive vor fi începute în acest an şi se vor încheia în 2016 sau 2017.

Astfel, Complexul Sportiv Naţional de Tenis din Bucureşti va fi modernizat şi extins cu o sală de competiţii cu minim 3.000 de locuri, o sală de antrenament cu minim 3 terenuri amenajate, o unitate de cazare pentru cel puţin 80 de persoane, sală de conferinţe, spaţii tenhice şi adminsitrative, vestiare etc. Proiectul are o valoare de 56,6 milioane lei.

La stadionul de Rugby din Bucureşti vor fi construite gradene acoperite pentru 10.000 de spectatori, vor fi refăcute suprafeţele de joc, vor fi amenajate spaţii de cazare pentru sportivi, cabinete medicale şi vestiare. Investiţia se va ridica la 86,7 milioane lei.

Tot În Bucureşti, vor fi investite 70 milioane de lei în Complexul Sportiv de Atletism „Iolanda Balaş Soter”. Lucrările vor consta în refacerea tribunei, a pistei de alergare, construirea unei săli de atletism cu 2.200 de locuri pentru spectatori etc.

La acestea se adaugă investiţiile în Complexul Sportiv Craiova – Stadionul Oblemenco – 214,5 milioane lei, modernizarea şi extinderea stadionului municipal Târgu Jiu – 91,45 milioane lei şi realizarea unui compelx sportiv în Cluj-Napoca, un proiect recent introdus în program.

La rândul lor, cele 6 săli polivalente vor avea o capacitate cuprinsă între 1.200 şi 5.000 de persoane şi vor dispune de spaţii pentru antrenament, cabinete medicale, vestiare, grupuri sanitare etc.

Lucrările la primul proiect, pentru o sală multifuncţională cu 5.000 de locuri (investiţie de 93 milioane lei), vor începe în Constanţa. De asemenea, la Sfântu Gheorghe şi Slatina vor fi realizate săli cu capacitatea de 3.000 de locuri (investiţii de 84,5, respectiv 53,5 milioane lei), iar o sală de 1.400 de locuri va fi construită în Alexandria (20,5 milioane lei). La Târgu Jiu va fi reabilitată Sala Sporturilor (11,85 milioane lei), iar în Voluntari vor fi finalizate lucrările la sala de atletism (25 milioane lei).

Bazinele de înot polo şi olimpice vor putea găzdui un număr de 800-1.000 de spectatori. Dimensiunile bazinelor de polo vor fi de 33 pe 25 de metri, în timp ce bazinele olimpice vor avea 50 pe 25 de metri. La acestea se vor adăuga bazine pentru antrenament, cabinete medicale, vestiare, grupuri sanitare şi diverse dotări. Astfel, în acest an vor demara investiţiile pentru bazinele de înot de la Arad (21,25 milioane lei), Brăila (35,9 milioane lei), Focşani (37,2 milioane lei), Bucureşti – reabilitare bazin polo Club Rapid (25 milioane lei), Constanţa (56 milioane lei) şi la Complexul Olimpic de Nataţie din Otopeni (119,3 milioane lei), proiect demarat în 2009 şi stopat.

În paralel, vor fi continuate şi finalizate lucrările la patinoarul artificial din Târgu Secuiesc (25,2 milioane lei), lucrare începută încă din 2006.

Suplimentar, tot în 2015, Ministerul Tineretului şi Sporturilor va înainta o listă cu alte 10 priorităţi de investiţii pentru infrastructura sportivă, care vor fi realizate ulterior.

34 de obiective de investiţii pentru sportul de masă

În domeniul sportului de masă, MDRAP va realiza şi da în funcţiune în acest an 34 de obiective, cu o valoare însumată de 77,4 milioane lei (17,2 milioane euro): 28 de săli de sport, 4 bazine de înot didactice şi două minicomplexuri de sport.

Astfel, Ministerul va finanţa reabilitarea, extinderea, modernizarea sau construirea de săli de sport, cu 100-180 de locuri pentru spectatori, cabinete medicale, vestiare, grupuri sanitare şi spaţii administrative, inclusiv dotarea acestora. Valoarea investiţiei se va situa între 3,3 şi 3,4 milioane lei per obiectiv.

Bazinele didactice de înot, realizate după proiecte-tip, vor avea o capacitate maximă de 60 de copii şi vor dispune de un bazin de 25 pe 12,5 metri, cabinete medicale, spaţii administrative, vestiare şi grupuri sanitare. Investiţia va fi de 6,4 milioane lei pentru fiecare obiectiv în parte.

Cele două minicomplexuri sportive, vor dispune de un teren de fotbal cu dimensiunile de 96 pe 64 de metri, tribună acoperită cu capacitatea de 500-1.000 de spectatori, cabinete medicale, spaţii administrative, vestiare şi grupuri sanitare. Un minicomplex va fi construit de la zero şi va costa 6,2 milioane lei, iar celălalt va presupune reabilitarea unor structuri existente, proiect în valoare de 3,9 milioane lei.

Pentru realizarea tutror acestor obiective, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiie Publice a încheiat un acord de colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sporturilor.

Sus