Oferte locuri de munca top

1 mld de euro, necesari pentru plata facturilor la marile proiecte rutiere

În vederea asigurării continuității finanțării proiectelor de infrastructură de transport, Ministerul Transporturilor va solicita Guvernului alocarea a peste 1 miliard de euro.

Sumele ar urma să fie alocate din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanțarea unor activități gestionate de unitățile aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Proiecte de investiții în infrastructura rutieră

Pentru CNAIR S.A. se propune:

– suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu suma de 300 milioane lei, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor din domeniul transporturilor

– suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii cu suma de 50 milioane lei la capitolul „Transporturi”.

Prin urmare, în vederea finalizării și închiderii unor secțiuni din rețeaua rutieră TEN-T, este necesară asigurarea resurselor financiare necesare plăților curente pentru închiderea mai multor proiecte, printre care:

* Autostrada Târgu Mureș – Ogra – Câmpia Turzii;

* Autostrada București – Brașov, secțiunea București – Ploiești, sector 1, km 0+000 – km 3 +325;

* Nod Centura București km 6+500 și Nod Moara Vlăsiei km 19+500;

* Varianta de ocolire Târgu-Jiu;

* Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila;

* Reabilitare DN6 Alexandria – Craiova.

De asemenea, sunt necesare resurse financiare și pentru derularea contractelor de execuție lucrări la obiectivul Modernizare DN 73 Pitești – Câmpulung – Brașov km 13+800-42+850; km 54+050-128+250.

Totodată, pentru proiectele de infrastructură de transport finanțate atât în cadrul Programului Transport, cât și în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență este necesară:

– suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu suma de 470 milioane lei credite bugetare și 3,2 miliarde lei credite de angajament, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a finanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele din domeniul transporturilor derulate de către beneficiarii Programului Transport.

– suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu suma de 1,05 miliarde lei credite bugetare la titlul 61 „Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, în vederea asigurării necesarului de finanțare a proiectele finanțate în cadrul PNRR – Componenta 4 Transport sustenabil.

Principalele proiecte aflate în stadiu avansat al lucrărilor pentru care se solicită sumele suplimentare menționate anterior sunt:

* Autostrada Ploiești – Buzău

* Autostrada Buzău – Focșani

* Autostrada Focșani – Bacău

* Autostrada Bacău – Pașcani

* Autostrada Transilvania Secțiunea Nădășelu – Poarta Sălajului.

Totodată, Clubul Sportiv Rapid București va primi 16,5 milioane lei pentru îndeplinirea obligațiilor salariale ale sportivilor, echipamente sportivi, plata furnizorilor de utilități și de servicii de mentenanță, pentru acoperirea sumelor indisponibile la momentul actual.

Proiecte de investiții în liniile de cale ferată

În luna septembrie 2024, CFR  S.A. a înregistrat facturi în valoare totală de peste 101,9 milioane lei pentru următoarele proiecte:

– „Reabilitarea  liniei de cale ferată Brașov – Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulația cu viteza maximă de 160 km/h; Secțiunea: Brașov – Sighișoara. Subsecțiuni: 1. Brașov – Apața și 3. Cața – Sighișoara”, factură în valoare totală de 66.431.875 lei, cu scadență la plată în luna octombrie 2024.

– „Reabilitarea secțiunii de cale ferată Braşov – Sighişoara, subsecţiunea Apaţa – Caţa”, factura în valoare totală de 35.474.144 lei, cu scadență la plată în luna octombrie 2024.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus