Urare Craciun 2024

În absenţa investiţiilor, 2016 va fi ultimul eşec pentru mulţi constructori

ARACO - Laurentiu Plosceanu presedinte ARACOCreşterea de 10% a sectorului de construcţii din 2015 se va evapora anul acesta pe fondul penuriei de investiţii publice. Astfel, de la volumul valoric de circa 9,84 miliarde de euro, înregistrat anul trecut, cel mai probabil în 2016 nu va mai fi atins nici măcar pragul de 9 miliarde de euro, prefigurează Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).

Scăderea este cauzată în principal de reducerea drastică a investiţiilor publice în zona de infrastructură, mediu şi dezvoltare regională, pe fondul trecerii de la o perioadă de contractare a fondurilor europene (2007-2013) la următoarea (2014-2020). Ghidurile pentru principalele programe operaţionale sectoriale pentru cadrul financiar 2014-2020 au fost publicate spre consultare cu întârziere, tot aşa cum implementarea Master Planului General de Transport se lasă aşteptată.

Toate acestea în condiţiile în care Guvernul nu şi-a respectat angajamentul de a compensa sincopa din finanţarea europeană printr-o creştere a investiţiilor realizate din bugetul de stat, precizează domnul Plosceanu.

Pe de altă parte, deşi 2016 este un an electoral, când uzual investiţiile publice ar trebui să crească, anul acesta pare să fie unul atipic, în sensul în care autorităţile publice mai degrabă se tem să lanseze investiţii noi. Aceasta şi în condiţiile în care reforma în achiziţii publice este departe de a fi finalizată, directiva comunitară nefiind încă implementată în legislaţia internă. În plus, neimplementarea unor condiţii contractuale rezonabile (tip FIDIC), lasă loc la multe abuzuri în achiziţiile publice, remarcă preşedintele ARACO.

Totodată, băncile au decis să îşi reducă expunerea pe sectorul de construcţii, în condiţiile în care lipseşte în plan local o bancă de investiţii.

Scăderea sectorului este temperată într-o anumită măsură de semnalele pozitive ce vin dinspre mediul privat, îndeosebi dinspre construcţiile rezidenţiale şi cele comerciale, adaugă reprezentantul ARACO.

Creşterea de 10% de anul trecut a sectorului s-a produs pe fondul încheierii proiectelor realizate cu fonduri europene aferente ciclului 2007-2013. Aceasta s-a realizat însă în condiţiile în care firmele de construcţii au avut o productivitate mult redusă şi marje modeste de profitabilitate.

În acest context, multe societăţi de construcţii riscă să îşi întrerupă activitatea în cursul anului 2016, atrage atenţia preşedintele ARACO.

Sus